четвъртък, 4 ноември 2010 г.

Bulgarian Moslems change own names to Christian ones

Мюсюлмани масово сменят имената си с християнски – било модерно04.11.2010, 19:21 (обновена 04.11.2010, 19:26)


news.bg

Коментари (16) Жителите на гоцеделчевските села масово сменят мюсюлманските си имена с християнски, информира e-79.com.

Причина за промяната е, че хората не могат да си намерят работа или децата им имат проблеми в училище. Младите родители пък масово залагат на имена, станали популярни от телевизионните сериали.
Кметът на Долно Дряново Неджип Близнак разказа, че е сменил името на сина си, а сега ще преименува дъщерята си. Повечето хора приемат промяната на името като нещо нормално.
„Ние сме малцинство в България и който иска, който не иска трябва да се интегрира в България и Европа. Хората не могат да изостанат от модата", каза кметът на селото Неджип Близнак.
По думите му ако учиш или работиш извън селото, е наложително да си с българско име. В Долно Дряново хората вече гледат на брак между мюсюлманин и християнка, като нещо нормално, на което не бива да пречи религията. Много от младите семейства залагат на нетрадиционни имена за децата си.
Основно на мода са вече имената от сериалите. Хасан, Халил и Джемал са вече остарели. Не искат като викнеш на площада „Ей, Хасан" да се обърнат 50 човека", коментира още кметът.
По възрастните хора от селото обаче са на друго мнение. Според тях името няма значение, важно е човек да е работлив и ще си намери работа.

http://news.ibox.bg/news/id_1928583075